Ny pianokonsert av ​Sven-David Sandström tillägnas Peter Friis Johansson

Våren 2017 uruppför Göteborgssymfonikerna en ny pianokonsert av Sven-David Sandström. Verket är tillägnat den framstående pianisten Peter Friis Johansson och har finansierats av Anders Walls stiftelse. Peter Friis Johansson tilldelades 2013 Anders Walls Giresta-stipendium.

För en musiker som satsar på en internationell karriär betyder det mycket att få ett solo­stycke skrivet för sig och det är inte första gången Anders Wall finansierar ett beställningsverk åt en stipendiat.

– Det unika med vår stiftelse är att vi fortsätter att hålla kontakten med och i möjligaste mån stötta våra stipendiater inom Wallumni, som stipendiatnätverket kallas, säger Anders Wall. Jag är övertygad om att samarbetet mellan vår stiftelse, en fantastisk pianist, en tonsättare med världsrykte och en symfoniorkester som gjort sig känd för kvalitet och nytänkande kommer att resultera i en musikhändelse av stora mått.

– Jag har en önskan om att komma bort ifrån den traditionella konsertformen och satsindelningen, berättar Sven-David Sandström. Jag har därför under senare år valt att dela in mina soloverk i flera kortare stycken, “pieces”, som kan skifta kraftigt i karaktär. Jag är mån om att underhålla och ständigt överraska lyssnaren, och vill samtidigt bjuda på upplevelser som förmedlar skönhet, värme och närhet. I Five Pieces for Piano and Orchestra låter jag både pianist och orkester briljera i intimt samspel.

– Konserten är genialisk, säger Peter Friis Johansson. Musiken är väldigt personlig, full av briljanta idéer, intressanta klangfärger och starka teman. Det är en pianokonsert i ordets rätta bemärkelse och verket har alla förutsättningar att bli en modern klassiker. Det kommer att bli en storslagen resa för mig och säkert även för publiken.

Premiären för Sven-David Sandströms Five pieces for piano and orchestra äger rum den 22 mars 2017 i Göteborgs konserthus. Konserten framförs även den 23 mars i Göteborg och den 24 mars i Vara konserthus.

Kontaktpersoner:
Noomi Hedlund, On a Boat Productions, noomi@onaboat.se, tel. 070-4566957
Cari Hildebrand, Anders Walls stiftelse, press@wallstiftelsen.se, tel. 070-6057906
Kristina Fryklöf, Gehrmans Musikförlag, kristina.fryklof@gehrmans.se, tel. 08-610 0617

Related Posts