Hyllade ”Made by Björk” med Hans Ek i Berwaldhallen 3-4 december

Inför artisten Björks 50-årsdag i mitten av november har Hans Ek har initierat och arrangerat en konsert med hennes musik, något som framfördes för första gången på Norrlandsoperan för några veckor sedan.

Kritikerkåren har samstämt hyllat konserten – med solister som Moto Boy, Edda Magnason och Jenny Wilson – och nu kommer hela konceptet till Berwaldhallen. Den 3-4 december genomförs 2 konserter, denna gång tillsammans med Kungliga Filharmonin. Allt under ledning av Hans.

Carl Ahlström på Västerbottenskuriren skriver:

Hans Eks om- och bearbetning av Björks låtkatalog utförs på scen med elegans, lätthet och rå kraft.Att vandra från lågt till högt och tillbaka igen är aldrig några problem för vare sig orkestern eller solosångarna. Den symfoniska och klassiska inramningen går dessutom hand i hand med den eleganta ljudbild som redan ligger djupt rotad i Björks musik. Med långsamma övergångar blandas materialet till svårseparerade partier där nya musikaliska former tar plats, utan att man kompromissar med de ursprungliga känslorna.”…”Att konstruera konserter så här konceptuellt och med sådant öra för klangkombinationer är unikt och sker alltför sällan. Hans Ek har tillsammans med artisterna skapat ett recept som fler borde ta efter, och förhoppningsvis kommer att göra. För det är riktigt bra. Grattis Björk!

Tidning Gaffa skriver bl a följande:

Sådana här tillställningar blir man lycklig över att de ens existerar. En heldag där Björks musikgärning står i centrum med tillhörande konsert, panelsamtal, filmvisning, och workshops där man kan testa på den hyllade musikskapar-appen, som var en del av hennes Biophilia-projekt. För initiativet ska vi tacka Hans Ek, erkänd dirigent och tonsättare. Efter att ha gjort ett par av arrangemangen på polarpriset-konserten för fem år sedan när Björk erhöll priset fick han mersmak. Björk själv gillade Hans tolkningar och gav honom tummen upp till vidare projekt.”…”Hans Ek och Norrlandsoperan ska ett stort tack för den här kulturgärningen. Att sprida gospeln om Björk är både viktigt och beundransvärt. Nu kan vi bara hoppas på att en fortsättning följer.

Related Posts